A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Isaccea [Noviodunum] 2


 

“Pentru epoca Principatului s-a constatat, prin sapaturile arheologice de salvare de pe malul Dunarii, existenta unei serii de edificii importante – thermae, locuin­te, probabil fragmente din incinta etc. – dispuse fie sub latura de N a incintei romane tarzii sau in dreptul acesteia, fie mai la V de coltul ei de N- V, fapt care a aratat inca de la inceput o intindere mai mare catre V a fortificatiei, restransa la cca jumatate din lung. in epoca Dominatului, dupa cum au indicat ulterior si cercetarile aerofotogrametrice. Totodata, s-a obser­vat gratie acelorasi s[paturi si o retragere catre S, deci spre o cota de nivel superioara, a liniei de for­tificare dinspre Dunare, probabil in urma cresterii cotei de inundatii intre sec. 2 si 3 d.Hr., deoarece unele construcii timpurii dezafectate au fost clar suprapuse de noul zid nordic de incinta, cel mai bine inregistrat pana acum. Din cele “trei faze” mai im­portante stabilite prin sapaturile de salvare, prima apartine epocii Principatului. Aceleiasi epoci ii revin majoritatea descoperirilor epigrafice (14, dintre care doua in lb. gr.), precum si numeroase stampile tegu­lare ale flotei si ale legio V Macedonica. Pe una dintre cele mai importante inscriptii de la Noviodunum se afla numele unuia dintre ultimii comandanti ai flotei moesice, Postumus, cunoscut doar pe aceasta cale, precum si a doi functionari militari din serviciul acestuia. Im­portantei documentare a inscriptiei i se adauga si calitatea suprinzatoare a unora dintre cele mai reu­site imagini poetice intalnite in epigramele latine ver­sificate, destul de rare de altfel, in Dobrogea romana. Din celelalte documente epigrafice precum si din reprezentari sculpturale etc. de la Noviodunum trebuie sa re­tinem si unele aspecte ale vietii spiritua1e din epoca romana timpurie: cultul lui Herak1es, Bacchus sau Dominus si Domina. Alte descoperiri – ceramica, unelte, obiecte diverse de uz comun, piese de arhi­tectura monumentala, monede numeroase etc., vor­besc despre importanta economica a centrului de la Noviodunum in epoca romana inca foarte de timpuriu, din cursul sec. 1 d.Hr., cand mai continuau schimburi cu lumea greco-orientala, direct sau prin intermediul porturilor de la Marea Neagra, dupa care orasul se integreaza treptat vietii economice romane. Primea­za in acest sens specificul limesului de la Dunarea de jos, unde se remarca in sec. 2 si 3 predominanta importurilor si produtiei locale de factura apuseana si sudica in detrimentul celor greco-orientale care vor reveni in cursul sec. 4. Una dintre ultime1e dis­trugeri importante ale orasului in epoca Principatului va fi fost cea datorata atacului gotilor si herulilor din jurul anului 267 si marcata de ingroparea in timpul lui Gallienus a unui tezaur de 1071 monede, in zona necropolei tumulare.”


Alexandru Barnea in :
 
Enciclopedia Arheologiei si Istoriei Vechi a Romaniei,
vol. III, M-Q, Constantin Preda (coord.),Editura Enciclopedica, Bucuresti, 2000, p. 204-206

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code