A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Isaccea [Noviodunum] 4

 img generala 1

“Viata urbana s-a reluat mai intens din sec. 10, odata cu revenirea stapanirii bizantine in Dobrogea. Orasul este printre centrele dobrogene importante care si-au pastrat aproape fara intrerupere existenta economica si mili­tara pana la inceputul evului mediu. De altfel, aici a fost localizata ipotetic de unii autori Vicina. De mentionat totodata controlul bizantin existent aici pana la aparitia tatarilor la Dunare, prezenta probata prin numeroasele descoperiri arheologice din aseza­re si zona, de la ceramica, unelte si arme pana la piese de podoaba si de cult specifice, monede si sigilii. Dintre cele din urma le numim, pentru impor­tanta lor si a orasului, pe cele imperiale de la Isaac II Angelos (1185-1195). O documentatie extrem de bogata au adus cercetarile din necropolele orasului. Numeroase morminte de incineratie si inhumatie din sec. 1-3 d.Hr. contin ceramica, sticlarie, monede, obiecte de port si de podoaba diverse etc. Varietatea de rituri funerare inregistrate in necropola timpurie arata inca o data ca in comunitatea urbana existau neamuri diferite. Astfel, in sec. 2d.Hr., pe langa masa populatiei romane sau aflate in curs de romanizare se gasea si o comunitate greaca. Mai tarziu li se alatura, in afara unor greco-orientali sau chiar iberici si alte neamuri alogene, mai ales incepand cu sec. 3-4 si ulterior. Numeroase morminte arata, pe de alta parte, diferentele sociale din oras – de notat printre var­furi sarcofagul din marmura cu inscriptia in limba greaca al unui gerusiast din sec. 2 d.Hr. sau placa funerara a → alumni-lor prefectului flotei moesice, precum si mormantul cruciform monumental, de zidarie de bolti, al unei familii din sec. 4 d.Hr. descoperit chiar in apropierea cetatii etc. De asemenea, cele peste 170 de morminte din sec. 11-12 constituie un alt adaos important la cunoasterea culturii materiale si spirituale a populatiei din epoca medievala timpurie, in inventarul lor figurand obiecte de podoaba si de cult, accesorii vestimentare, monede etc.”

 

Alexandru Barnea in :
 
Enciclopedia Arheologiei si Istoriei Vechi a Romaniei,
vol. III, M-Q, Constantin Preda (coord.), Editura Enciclopedica, Bucuresti, 2000, p. 204-206

NOVIODUNUM-FOTO LEONOV VALERIU 17.O7.2007 (18)

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code