A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Sesizare

Catre,

Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniul National Tulcea

Catre,

Consiliul Local Isaccea

Dupa cum se cunoaste, situl arheologic Cetatea Isaccea – Noviodunum se afla in vecinatatea de NE a orasului Isaccea. Cetatea amintita este situata pe malul Dunarii, in punctul „Pontonul Vechi” sau „Eski Kale” (in lb. turca Cetatea Veche), pe un promontoriu, in apropierea unuia dintre cele mai importante vaduri ale Dunarii.

Complexul arheologic identificat inca de la sfarsitul secolului trecut ca apartinand anticului Noviodunum se compune din cetatea de pe promontoriul situat pe malul Dunarii, ce ocupa o suprafata de aproximativ 20 ha, la care se adauga spatiul de la sud si est de zidul de incinta, care include o foarte intinsa asezare civila, cu o suprafata de patru ori mai mare, inconjurata cu trei linii concentrice ale fortificatiilor de pamant, cu valuri si santuri exterioare in partea de sud, ce ocupa o suprafata de aproximativ 30 ha.

Pe aceasta cale, va sesizam in legatura cu aparitia unor lucrari de amenajare a unei constructii, efectuate de dl Gica Tudor in situl arheologic Cetatea Isaccea – Noviodunum. In ultima perioada a fost decapata, cu mijloace mecanice, o suprafata cu dimensiunile aproximative de 40 x 20 m pana la o adancime maxima de aproape 0,60 m. De asemenea, pe laturile de nord si sud ale viitoarei constructii s-a sapat un sant cu adancimea maxima de 0,60, pentru plantarea unor stalpi de sustinere.

Pe toata suprafata afectata de interventia ilegala se pot observa materiale arheologice (ceramica, oase de animale, bucatele de caramida), care indica clar o distrugere a nivelurilor arheologice.

Facem precizarea ca aceasta constructie se afla in zona de sud-vest a rezervatiei arheologice si afecteaza Valul II, important element de fortificatie, care abia se mai poate observa la suprafata solului.

Dupa cum deja se stie, suprafata pe care se realizeaza investitia amintita se afla in situl arheologic Cetatea Isaccea – Noviodunum iar lucrarile ar trebui sa se efectueze numai dupa obtinerea tuturor avizelor de la institutiile abilitate (vezi extras din Regulamentul General aferent P.U.G.).

Luand in considerare situatia descrisa mai sus, va rugam sa interveniti in rezolvarea problemelor legate de protejarea sitului arheologic Cetatea Isaccea – Noviodunum.

dr. Aurel-Daniel STÄ‚NICÄ‚,

ICEM Tulcea – membru in colectivul de cercetare al Șantierului arheologic Cetatea Isaccea-Noviodunum

Extras proiect Alexandra Extras proiect Alexandra 2 Extras proiect Alexandra 3Extras  din proiectul realizat de Alexandra

   

 

4 comments to Sesizare

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code