A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Basilica II

     Cercetarile arheologice de teren din anul 2011, au evidentiat in zona “Pontonul Vechi”, existenta unor ziduri, care sugerau prezenta unor constructii in acest punct.

     Urmarind cu atentie aceasta zona, mai exact in luna iulie, zidurile apareau pe lungime de 10 m, chiar se putea observa “inbinarea” dintre un segment de zid si un altul, care pleca spre N. In acel moment, am realizat, ca suntem in fata unui monument, care putea fi o Basilica.

     In ultimele trei saptamani, colectivul de cercetare si-a concentrat resursele in acesta zona si putem spune cu certitudine, ca avem o a doua Basilica la Noviodunum. Pentru datare, personal inclin spre secolul al VI-lea. p.Chr.

     Acesta descoperire, reprezinta inca o dovada a importantei pe care o avea municipium Noviodunum in perioada romana.

 DSC_0048a DSC_0055a DSC_0066a

  

    Maine, incepand cu orele 9.00, cei interesati pot vizita santierul arheologic si pot viziona expozitiile oraganizate la Centrul de Studii Noviodunum (baza arheologica), dar si monumentele descoperite in campania de cercetari din acest an. (Basilica II).  Oaspetii nostri pot vizitata si elementele de fortificatie descoperite in cursul campaniilor din anii trecuti (Turnul Mare, Turnul A, Curtina 1, Curtina 2, Turnul de Colt).

   Expozitia prezinta o serie de obiecte (ceramica, os, metal), specific perioadelor romana si medie – bizantina, care au fost restaurate in laboratoarele de specialitate ale ICEM Tulcea si institutiilor partenere.

   De asemenea, cu acest prilej vor fi expuse mai mult eobiecte descoperite cu ocazia lucrarilor la investitia “reabilitare si extinderea alimentarii cu apa si a sistemelor de canalizare din aglomerarea Isaccea”.

   Manifestarea din acest an, aflata la a VII-a editie, se adreseaza comunitatii locale, institutiilor locale, judetene si nationale, comunitatii stiintifice, fiind o modalitate de popularizare si punere in valoare a patrimoniului istoric si arheologic din zona orasului Isaccea.

   Arheologii vor prezentata rezultatele muncii lor, dorind sa sensibilizeze populatia orasului pentru a proteja, conserva, promova si valorifica patrimoniul cultural si natural local, care reprezinta o alternativa viabila pentru dezvoltarea turistica si viitorul localitatii. Existenta unui sit arheologic in cadrul unei comunitati are rolul de a impulsiona comunitatea locala de a-si cauta „radacinile”, identitatea culturala, de a constientiza apartenenta la un spatiu istoric si cultural.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code