A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Pe la Isaccea si Noviodunum

[nggallery id=3]

8 comments to Pe la Isaccea si Noviodunum

 • Ce este movila aia mare de pamant? Mereu ma intreb. De cate ori treceam prin Isaccea, pe langa movila, bunicul meu imi povestea o legenda frumoasa legata de acest subiect.Si dincolo de legenda? Ce ar reprezenta?

 • Se numeste Kurgan (Movila) Vizir si este cel mai mare tumul din zona Isaccea-Noviodunum. Daca stii legenda cu turcii, care au carat pamant cu fesul … :)Ce reprezinta? Aici inca sunt dezbateri si inca nu se stie cu exactitate. Este o contructie ridicata deasupra unui mormant sau este un punct de observare, care a fost utilizat de cei care controlau zona, mai ales ca exista un vad ce era traversat de negustori, armate si cetele de barbari. In apropiere mai exista o movila, cam de aceasi inaltiume – 47m -, care a fost aplatizata la Al Doilea Razboi Mondial. Cert este, ca movila mare se afla intr-o zona de necropola tumulara a anticului Noviodunum.

 • numismatique

  Sarpele de la Noviodunum ce mai face ? Tot ascuns sta ?:-)

 • Cineva mi-a spus ca acele movile de pamant (tumul)ar fi de fapt morminte. Am inteles ca au fost devastate unele de catre cautatorii de comori 🙁

  • De la sfarsitul secolului al XIX-lea pana in perioada interbelica, a existat o adevarata campanie in care cautatorii au distrus multe obiective, printre care si tumuli. Jefuirea acestui tip de comlexe funerare, a cimitirelor era o practica mai veche si sunt dovedite ca anumite morminte au fost “deposedate” de mobilierul funerar chiar din antichitate sau mai tarziu in evul mediu. Pentru zona Isaccea-Noviodunum, nu am cunostinta de asa ceva, dar pot face precizarea ca in perioada 1953-1991, au fost cercetati 30 de tumuli.

 • Tatiana

  Eu sunt din partea stanga a Dunarii(Ukraina) si de la mine de acasa se vede acea movila, cand eram mica bunica mi-a povestit ca movila aceea a fost cladita de ostasii care mergeau la razboi lasau fiecare cate o sapca(chipiu,fes nus cum sa zic)si cand razboiul s-a terminat ei veneau pe la movila aceea si lua fiecare innapoi cate o sapca de pamant.in concluzie: a ramas movila aceea asa mare pt ca multi au murit in razboi.:(

 • @ Tatiana, povestea bunicii tale este aproape de legenda … In zona Isaccea se spunea ca: Movila Mare sau Kurgan Vizir a fost realizata de soldatii unui personaj important, care a decedat si a fost inmormantat acolo.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code