A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Dunarea inghetata, la Isaccea

    Pe anumite portiuni Dunarea s-a transformat intr-un fluviu inghetat si arata ca un imens pationar. In unele zone stratul de gheata ajunge chiar si la patru metri grosime, dupa cum spun localnicii din Isaccea. Zona cuprinsa intre Portul orasului si mila 65 (Cetatea Noviodunum) este blocata de un imens pod de gheata. Ieri, 6 martie, navele Hercules si Targu Ocna incercau sa realizeze un culoar pentru circulatia navelor.

     Podul de gheata format pe fluviu reprezinta un pericol si pentru zonele riverane, in conditiile in care nivelul apelor Dunarii este in continua crestere si din cauza formarii unor „dopuri de gheata". Astfel, apele inghetate ale Dunarii se pot revarsa in zonele joase si neprotejate. De asemenea, pierderile de natura economica inregistrate de prin intreruperea navigatiei comerciale, blocarea intre gheturi sau la cheu a unor nave reprezinta doar o parte a efectelor inghetarii Dunarii.

    Situatia descrisa este valabila si pentru zona Isaccea, unde podul de gheata si-a aratat forta, deplasand pe o distanta de aproape 4 km un numar de 5 barje aflate la ancora in apropiere de Portul Isaccea.  In aval de mila 65 si punctul Chiciu erau prinse ca intra-un cleste 5 nave, care incercasera sa intre pe canalul facut de spargatoarele de gheata.

    Pe malul drept, forta de impingere a podului de gheata, a impins bucati mari unele peste altele, dand impresia unui castel de carti, care sta sa se prabuseasca.

    Ma gandesc cu teama si la fragmentele de ziduri, care fac parte din incinta de nord a Cetatii Noviodunum. Sper ca presiunea ghetii sa nu afecteze segmentele de ziduri de pe latura de nord.

 

DSC_4289aDSC_4304aDSC_4307aDSC_4310aDSC_4313aDSC_4316aDSC_4324aDSC_4325aDSC_4330aDSC_4334aDSC_4336aDSC_4338aDSC_4341aDSC_4345a

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code